Categorieën
Blog

Mijn ervaring met stage in deze enorm gekke/spannende tijd

Ook ik zit thuis ja, net als een hoop andere mensen in deze tijd. Ik ben student aan Avans Hogeschool in Breda en ik zit nu in mijn eerst jaar van de opleiding commerciele economie. Ik moest in mijn 4e periode officieel beginnen met stage waar ik natuurlijk heel erg naar uitkeek. Eindelijk een beetje het veld in en ontdekken hoe het er nou echt aan toe gaat. Een echte persoonlijke ontwikkeling. Toen het coronavirus opkwam waren er in ieder geval  bij studenten veel vragen als het om stage ging. Gaat stage nog door? Hoe moet ik nu een stageplek zoeken? Hoe ga ik stage lopen? En zo snap je wel dat er nog veel meer vragen rondgingen. Avans heeft besloten stage door te laten gaan, waar mogelijk, op afstand en dat is dus datgene wat ik nu doe. Ik ben via school terecht gekomen bij de Gelukzusters, waar ik super blij mee ben. En nee dat zeg ik niet omdat ik nu “met ze werk” maar omdat het een heel fijn bedrijf is met een mooi concept en omdat ik super begeleid word. Voor Gelukzusters is het natuurlijk ook nieuw om een stagiair te begeleiden op afstand. Voordat ik begon was er natuurlijk een kennismakingsgesprek en ik maakte me wel een beetje druk over hoe en of ik wel een indruk achter kon laten via Zoom. Nog nooit eerder mee gewerkt, zij kenden mij niet en ik hen niet. Buiten dat nog veel meer andere dingen waar ik me zorgen om maakte omdat ik had gerekend op een totaal andere stage natuurlijk. Er moest een knop omgezet worden. “Oke Sofieke, accepteer het maar. Komende tijd wordt het heel veel bellen, skypen, appen, etc. Misschien ga ik Fenne en Susanne wel nooit in het echt ontmoeten. Hoe gek is dat?!” Ik heb zeker een paar dagen nodig gehad om erin te komen, begrijpen wat- en hoe ze iets doen. 

Ik wil, alle mensen die stage lopen of andere mensen die net nieuw zijn in een bedrijf en op deze bijzondere manier moeten beginnen, een aantal dingen meegeven die je vooral wel en niet moet doen. 

  1. Ik snap dat het eng is en dat je graag indruk wilt maken maar ben gewoon jezelf. Uiteindelijk kun jij niet de hele periode dat je met deze mensen moet werken je anders  voordoen. Laat ze kennismaken met de echte jij en laat weten wie je bent!
  1. In het begin had ik veel vragen en als je tegenover elkaar zit aan het bureau is het natuurlijk super makkelijk en snel om die vraag ff snel te stellen. Zeker omdat je nieuw bent vond ik het spannend om constant te appen voor vragen. Maar dat is echt nergens voor nodig. Elk persoon met een gezond verstand begrijpt dat er, zeker op afstand, veel vragen zijn en dat het niet meer dan normaal is om die gewoon te stellen. 
  1. Doe gewoon veel meetings: Veel meeten, veel vragen stellen, vraag om hulp. Wees niet bang om te zeggen: “zullen we even bellen om te bespreken wat ik vandaag allemaal heb gedaan.” Via deze manier weten beide partijen waar ze aan toe zijn.
  1. Vraag om feedback: feedback vragen is voor mij het beste wat ik kan doen. Ik houd heel erg van bevestiging en dat er gewoon wordt gezegd als ik iets anders moet doen of een kleine aanpassing. Hiermee voorkom je dat je een hele week werkt aan iets wat uiteindelijk misschien helemaal niet de bedoeling was… Communiceer veel en vraag om feedback

Ik wens jullie heel veel succes en vooral veel plezier toe, geniet van je werk, dat is belangrijk