Categorieën
Blog

Ook nu lekker werken

Ook nu lekker werken!

We werken opnieuw thuis en de druk op de zorg stijgt. Dat betekent voor veel mensen meer frustrerende, stressvolle taken en voor de thuiswerkers ook minder verbinding en flow. Het goede nieuws… Je kunt hier zelf iets aan doen! Je kunt deze taken ‘designen’. Hoe? Je bedenkt een ‘workhack’. Je taak blijft hetzelfde, maar je bedenkt een manier om de ervaring van de taak leuker te maken. Bijvoorbeeld door een competitie- of een funelement toe te voegen aan je werk:

– hoe kan ik elke dag drie mails minder versturen dan gisteren?
–  bij hoeveel telefoontjes kan ik mensen lachend op laten hangen?
–  Elke dag een andere foto op je quarantainepak plakken en dan je patiënten ook echt vanuit die rol benaderen.

Met zo’n workhack probeer je jezelf en anderen te inspireren om meer plezier te hebben en vaker flow te ervaren. En dat verhoogt niet alleen je focus en je productiviteit, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het ook stress vermindert.

Playful Work Design


Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bevlogenheid door o.a. Prof. Arnold Bakker. Bevlogen medewerkers zijn productiever, creatiever en verzuimen minder. Bevlogenheid kenmerkt zich door vitaliteit, toewijding en absorptie. Playful Work Design is ‘een gedragsmatige benadering die een activiteit speelser maakt’ en heeft een positief effect op bevlogenheid. Van je grootste energievreter (unflow) maak je een “spel” op een ludieke (fun) of competitieve manier, ofwel een ‘workhack’. Met zo’n workhack verander je de aanpak of kijk op een vervelende taak of situatie waardoor je er meer plezier in gaat hebben en vaker flow ervaart.

Zo kun je elke dag een e-mail minder verzenden (competitie) of eindig je de mail met een grappige quote (fun). Een buschauffeur die een praatje maakt met passagiers (fun) en zo veel mogelijk met de koppeling afremt (competitie). Het leuke is, het (werk)plezier werkt aanstekelijk voor collega’s én je klanten.

Meer inspiratie of weten over werkdesign: www.werkdesigner.nl/wat-is-werkdesign.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *