De magie van geven: waarom vriendelijkheid besmettelijk is

Heb je dat ook weleens? Dat je in de supermarkt per ongeluk iemand anders’ karretje wegsleurt en diegene vervolgens zó aardig blijft, dat je denkt: nou, laat ik maar even extra vriendelijk zijn vandaag. En voordat je het weet, houd je ineens deuren open voor wildvreemden en zeg je oprecht “geniet ervan” als je een kop koffie serveert. Vriendelijkheid, dames en heren, is besmettelijk. En dat is heerlijk nieuws voor iedereen in de zorg, het onderwijs of waar je dan ook je energie in steekt.

Zo begint het domino-effect
Eén klein gebaar kan de wereld een beetje mooier maken. Denk aan die buurvrouw die onverwacht een bosje bloemen op je stoep legt. Of een collega die ineens zegt: “Ga jij maar even pauzeren, ik neem het wel over.” Heerlijk, toch? Wat blijkt: als iemand zoiets aardigs voor je doet, krijg je vaak zelf ook zin om iets goeds terug te doen. Wetenschappers hebben hier zelfs een term voor bedacht: upstream reciprocity. Klinkt ingewikkeld, maar het betekent gewoon dat aardigheid zich als een soort olievlek verspreidt. Jij blij, de ander blij, en voor je het weet is de hele afdeling in een opperbeste stemming.

Een shotje endorfine op je werkdag
Weet je wat het leuke is? Je wordt zelf ook stuiterend van geluk als je iets goeds doet. Dat is geen verzinsel, maar keiharde wetenschap. Volgens onderzoekers van de Emory University geeft een goede daad je hersenen een soort feestje. Ze noemen dat de helper’s high. Het is te vergelijken met de runners high van fanatieke hardlopers, maar dan zonder het gehijg en die pijnlijke kuiten. En nee, je hoeft echt geen grootse dingen te doen. Een glimlach naar je collega of een kopje koffie halen voor je team kan al genoeg zijn om die feelgood-hormonen aan te slingeren.

Kleine moeite, groot plezier
Waarom werkt het zo goed? Omdat we allemaal snakken naar die kleine lichtpuntjes in onze dag. Een complimentje, een helpende hand, of gewoon iemand die écht even naar je luistert – het zijn vaak de kleine dingen die het verschil maken. En ja, ook in de zorg en het onderwijs kunnen die kleine gebaren een wereld van verschil betekenen. Hoe fijn is het om even gezien te worden als je een lange dag achter de rug hebt?

Goed voorbeeld doet volgen
En het mooiste? Zelfs als je alleen maar kijkt naar iemand die aardig is, kan het je inspireren. Zie je een collega die een leerling helpt of een bewoner extra aandacht geeft? Grote kans dat je denkt: Dat kan ik ook. En zo rolt het balletje verder. Volgens onderzoek verspreidt vriendelijkheid zich sneller dan een griepje in januari.

Dus, hoe zit het? Heb jij vandaag al een deur opengehouden, een compliment uitgedeeld of gewoon iemand laten weten dat je ze waardeert? Begin klein. Voor je het weet, start jij een keten van vriendelijkheid waar je hele team blij van wordt. Want zeg nou zelf: een beetje warmte en humor kan iedereen wel gebruiken.

En nu jij. Welke kleine daad van vriendelijkheid ga jij vandaag doen? 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en de activiteiten van Gelukszusters? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en andere relevante updates.

Uw e-mail wordt alleen gebruikt om u onze nieuwsbrieven te sturen. U kunt ten alle tijden afmelden.