Maak jij wel eens een praatje met iemand die je niet kent? Of met een collega die je eigenlijk nooit spreekt? Probeer het eens! Een praatje van 10 tot 20 minuten kan jouw geluk en je humeur al een boost geven. “Ons verbinden met andere mensen maakt ons ook gezonder en geeft ons energie”, schrijft Merel Raab, van Meer HR consultancy op haar website.
Wij horen je denken: “Hoe dan?” Nou, gewoon doen. Klinkt simpel, maar het begint echt bij jezelf. We werken nu een jaar thuis, met mondkapjes op of in speciale pakken en hebben nieuwe collega’s dit jaar nog geen hand kunnen gegeven. En die nieuwe collega’s die zijn er hoor! Hoe goed ken jij ze al? Wees niet bang om een praatje aan te knopen. Begin met eenvoudige vragen. Je zult zien dat mensen het leuker vinden om met een onbekende (collega) te praten, dan je waarschijnlijk op voorhand had gedacht.
Moktalk bij St Anna zorggroep Thirza Koster is Hoofd Opleiding & Ontwikkeling en Chief Happiness Officer bij de St. Anna Zorggroep.
Voordat Corona losbarstte waren ze in het Brabantse ziekenhuis al actief bezig met het stimuleren van gesprekken met collega’s die je (nog) niet kent.
“In 2019 hebben collega’s Gina Vos en Petra van Hout het initiatief Moktalk geïntroduceerd. Een van de kernwaarden van de St. Anna Zorggroep is ‘verbindend’. We nodigden met deze mok een collega uit om eens kennis te maken onder het genot van ‘een bakkie’. De bedoeling is dat deze collega daarna ook weer een andere collega uitnodigt. Momenteel werken veel collega’s thuis. Ook de gesprekjes bij de koffieautomaat of in de wandelgangen zijn er niet of nauwelijks. Dus daarom hebben we de Moktalk ook online opgepakt. Collega’s die het leuk vinden om digitaal samen een ‘bakkie’ te doen kunnen zich aanmelden. De reacties zijn enthousiast. Niet alleen nieuwe medewerkers kunnen zich aanmelden voor een gezellig praatje met een collega, moktalk is voor iedereen een manier om collega’s te leren kennen. Een collega bij wie de mok strandde net voor Covid strandde vertelt: ‘ Persoonlijk ben ik altijd al geïnteresseerd in de gehele organisatie en niet alleen mijn eigen werkplek. Een klein gebaar in deze tijd om echte verbinding te maken. De virtuele koffiemokken zijn bij St Anna weer op reis door de organisatie.”
Foto: Moktalk St. Anna zorggroep bedacht door Gina Vos afdeling MICT en Petra van Hout afdeling kwaliteit
Met wie ga jij vandaag een praatje maken?
Niet alleen een praatje met een willekeurige collega schroeft jouw geluksgevoel op. Nicolette Aschermann heeft het praten met een onbekende helemaal een mooie plek gegeven en richtte de “Gratis Geluk Club’’ op. Sinds 1 november 2014 heeft ze haar zoektocht naar verwondering actief vorm gegeven door dagelijks een praatje te maken met een vreemde. Van deze dagelijkse ontmoetingen schrijft ze een samenvatting op Facebook op de pagina Gratis Geluk. Duizenden mensen liken de berichten en reageren positief. Mensen worden ook gelukkig van stilstaan in het moment met een onbekende en het brengt mensen bij elkaar. Zo heeft Nicolette een manier gevonden om zomaar contact te maken en even te luisteren naar het verhaal van ander. Dit als tegengeluid voor de steeds cynischer en anoniemer wordende wereld. Contact is in mijn ogen de sleutel naar een betere wereld, besluit ze.
Bron: https://www.facebook.com/gratisgeluk/
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en de activiteiten van Gelukszusters? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en andere relevante updates.