Stappenplan voor het verbeteren van werkgeluk in het onderwijs
Welkom bij het stappenplan dat voortkomt uit het inspirerende verhaal van Paul Baan, die na zijn jarenlange ervaring in de IT besloot zijn kennis over werkgeluk in te zetten voor het onderwijs. Dit stappenplan is ontworpen om onderwijsprofessionals te helpen meer autonomie en werkplezier te ervaren, gebaseerd op de inzichten van de tool 'Klassewerkplek'. Of je nu dit stappenplan via de QR-code uit het boekje 'Ik werk lekker in het onderwijs' hebt gescand, of hier terecht bent gekomen tijdens je zoektocht naar manieren om het werkgeluk op scholen te verbeteren: je bent op de juiste plek. Zet samen met je team concrete stappen en ontdek hoe meer autonomie kan leiden tot een positievere en effectievere werkomgeving.
Waarom Klassewerkplek?
Scholen met hoog werkgeluk hebben minder verzuim, meer kandidaten per vacature en minder verloop.
Start vandaag en maak werkgeluk een prioriteit in jouw school!
Geef onderwijsprofessionals autonomie
Volgens Paul is het geven van meer verantwoordelijkheid en autonomie aan professionals een belangrijke stap om werkgeluk op scholen (en op andere werkplekken) te verbeteren. Hij beschrijft een simpel maar effectief stappenplan dat scholen kunnen gebruiken om samen met hun team te kijken naar wat echt werkt en wat niet:
Stap 1: Deel het stappenplan met het team
Elk team krijgt een stappenplan met duidelijke richtlijnen. De bedoeling is dat ze dit stappenplan samen bespreken tijdens een teambijeenkomst. Het belangrijkste is dat er een goed en open gesprek plaatsvindt, waarin iedereen input kan leveren. Zo komt elk teamlid tot waardevolle inzichten over wat er anders kan in het werkproces.
Stap 2: Het goede gesprek – waar stoppen we mee?
Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar taken en gewoonten die veel energie kosten, maar weinig bijdragen aan het doel: goed onderwijs geven. De centrale vraag is: 'Waar kunnen we dit jaar mee stoppen?' Het doel is om samen te bepalen wat niet meer nodig is, zodat er ruimte komt voor belangrijkere dingen.
Stap 3: Wat is nodig?
Naast het schrappen van onnodige taken, moet ook worden besproken wat wél nodig is om de kwaliteit van het werk te verbeteren. Dit kan variëren van betere samenwerking, tot specifieke tools of ondersteuning die het werk efficiënter en plezieriger maken.
Stap 4: Drie concrete verbeterpunten
Elk team komt na het gesprek met drie concrete verbeterpunten. Dit kunnen zowel dingen zijn die gestopt moeten worden, als zaken die anders of efficiënter kunnen. Deze punten zijn praktisch en haalbaar, zodat je er meteen mee aan de slag kunt.
Stap 5: Aan de slag
Het team gaat met deze verbeterpunten aan de slag. De autonomie van de professionals is hier heel belangrijk. In plaats van dat bestuurders of leidinggevenden bepalen wat werkt, krijgt het team zelf de ruimte om oplossingen te vinden en uit te voeren.
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en de activiteiten van Gelukszusters? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en andere relevante updates.