Werk in de zorg kan zwaar zijn. Of het nu gaat om lange diensten, uitdagende teamprojecten of gewoon de dagelijkse hectiek, stress kan al snel de overhand krijgen. Hoewel zelfzorgstrategieën zoals een warm bad of het bijhouden van een dagboek nuttig kunnen zijn, lijkt het soms onmogelijk om daar tijd voor te vinden als de druk toeneemt.
Zachary Ginder, klinisch psycholoog en specialist in werkstress, benadrukt hoe belangrijk het is om stress op tijd te herkennen en aan te pakken. Hij zegt: "Veel mensen brengen een groot deel van hun wakkere uren door op het werk. Wanneer stress op de loer ligt, kan het snel overweldigend worden."
Gelukkig zijn er manieren om stress direct te verminderen, nog voordat het je overweldigt. Hier zijn zes praktische tips die je direct kunt toepassen, ongeacht je werkplek.
1. Herken je stresssignalen
Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om te weten hoe stress zich bij jou manifesteert. Iedereen reageert anders op stress. Vraag jezelf af: Hoe voel je stress in je lichaam? Welke emoties komen erbij kijken? Door je eigen stresssignalen te herkennen, kun je effectievere strategieën kiezen om deze direct te verminderen.
2. Neem adempauzes
Diepe, bewuste ademhaling kan wonderen doen voor je stressniveau. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige adempauzes gedurende de dag helpen om je cortisolgehalte te verlagen en je bloeddruk te verlagen. Stel een alarm in op je telefoon als herinnering om even bewust adem te halen, bijvoorbeeld vijf tot tien keer diep in- en uitademen. Dit kost maar een minuut, maar kan een groot verschil maken.
3. Beweeg bewust
Ook al heb je weinig tijd, elke vorm van beweging helpt. Sta elk half uur tot een uur even op en maak een korte wandeling, loop de lange weg naar de pauzeruimte, of rek en strek even. Je hoeft niet naar de sportschool; korte, bewuste bewegingen door de dag heen kunnen al helpen om stress te verminderen.
4. Zet duidelijke grenzen
In de zorgsector is het soms lastig om echt los te koppelen van je werk. Toch is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Probeer werk en privé te scheiden door bijvoorbeeld meldingen uit te zetten na werktijd en tijdens je pauzes echt afstand te nemen van je werkplek. Dit helpt om je hoofd even helemaal leeg te maken.
5. Praat met collega’s
Sociale interactie is een krachtige buffer tegen stress. Maak een praatje met je collega’s over alledaagse dingen zoals je weekendplannen of een sportwedstrijd. Deze korte momenten van verbinding kunnen je humeur verbeteren en je helpen om de druk van het werk te verlichten.
6. Ontspan je spieren
Fysieke stress kan zich vastzetten in je spieren. Probeer daarom eens progressieve spierontspanning (PMR). Span je spieren aan, houd dit vijf seconden vast, en laat dan langzaam los. Herhaal dit proces totdat je je meer ontspannen voelt. PMR kan helpen om je bloeddruk te verlagen, pijn te verminderen en je slaap te verbeteren.
Als zorgverlener ben je gewend om voor anderen te zorgen, maar vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Door deze strategieën in je dagelijkse routine op te nemen, kun je stress beter beheersen en je welzijn op peil houden. Zorg goed voor jezelf, zodat je ook goed voor anderen kunt blijven zorgen.
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en de activiteiten van Gelukszusters? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en andere relevante updates.