Hoe geef je een oprecht compliment?

Wanneer heb jij voor het laatst een compliment gekregen? En wanneer deelde jij er voor het laatst eentje uit? Weet je nog hoe dat voelde? Deed het je goed of voelde je je juist ongemakkelijk? Complimenten geven vaak een positiviteitsboost! Ook op je werk. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor jou als gever. Geef dus wat vaker een complimentje!

Volgens de Amerikaanse psychotherapeut Lindsay Liben hebben complimenten veel invloed op het verbeteren en onderhouden van werkrelaties. Uiteindelijk versterken echte complimenten de band tussen mensen. Je kunt complimenten daarom ook goed gebruiken als
hulpmiddel op je werk. Iemand vertellen dat hij of zij een positieve invloed op je leven heeft gehad, of dat je de manier waarop iemand met een situatie omging bewondert, is waardevol bij het versterken van positiviteit in je team. Het is bovendien goed voor jou! Wat vaker een compliment geven vergroot je zelfvertrouwen en zelfrespect. Liben geeft hierbij ook de volgende tip: “Gebruik een actuele aanleiding of een werksituatie om je te helpen een passend en oprecht compliment te formuleren. Heeft je collega net een krachtige presentatie gegeven? Complimenteer haar dan met het houden van die goede presentatie in plaats van met haar outfit.”

Een compliment kan iemand verrassen
Allereerst is het goed om geen compliment of dankjewel terug te verwachten. Dit kan lastig zijn in het begin. Dat is oké, als je compliment maar oprecht is! Een ontvanger voelt dat meteen. Daarnaast weten veel mensen vaak niet goed hoe ze op een echt compliment moeten reageren. Ze wuiven een complimentje zelfs weg. Nederlanders zijn daarin toch een beetje bescheiden. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. In Amerika is dat anders. Daar hoor je heel vaak ‘Amazing’ of ‘Oh Wow’. Termen die jij ook eens kunt uitproberen om collega’s oprecht te complimenteren! Door het beste in een ander te zien, breng je het goede in de wereld. Veel succes!

zo geef je een compliment
 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en de activiteiten van Gelukszusters? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en andere relevante updates.

Uw e-mail wordt alleen gebruikt om u onze nieuwsbrieven te sturen. U kunt ten alle tijden afmelden.