Goed werkgeverschap in de zorg? Laat je mensen lekker werken.

Het lukt zorginstellingen steeds beter om nieuwe medewerkers te werven, maar niet om ze te behouden. Binnen twee jaar is 43 procent van de nieuwe medewerkers weer vertrokken, is te lezen op nos.nl https://nos.nl/artikel/2318031-veel-jonge-zorgmedewerkers-binnen-twee-jaar-weer-weg.html Hugo de Jonge geeft in de video https://nos.nl/video/2318062-de-jonge-het-komt-nu-aan-op-goed-werkgeverschap-in-zorg.html van de NOS aan dat zorgorganisaties zich in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt niet kunnen veroorloven om een slechte werkgever te zijn.

Dat klopt. Maar hoe ben je dan ‘geen slechte werkgever’? Minder administratieve lasten en meer zekerheid door vaste contracten zorgt er, volgens de Jonge, voor dat zorgmedewerkers zich fijn voelen bij hun werkgever. Dat ís belangrijk en onder goed werkgeverschap valt zeker het organiseren van al dit soort randvoorwaarden die de minister benoemt. Maar wij denken dat het meer is dan dat. Het gaat juist ook om Lekker Werken in de zorg: voldoening halen uit je werk, je gewaardeerd voelen, autonomie ervaren, fijne mensen om je heen hebben en ruimte voelen om te groeien en  plezier te maken…  Dus kijken wij met bestuurders van zorgorganisaties, leidinggevenden en teams hoe een cultuur te creëren waarin al deze zaken normaal zijn. En dat heeft gunstige effecten voor iedereen. Want als zorgmedewerkers gelukkiger zijn, leveren ze betere zorg aan hun patiënten/cliënten of klanten. Ze voelen zich meer in balans, zijn minder vaak ziek en hun kans op een burn-out is kleiner.

Een succesverhaal? Door het inzetten op werkgeluk en Lekker werken ging niet alleen de medewerkerstevredenheid bij een van onze klanten omhoog, maar ging de zorgconsumptie zelfs OMLAAG!!!

En tegen meneer de Jonge willen we zeggen: 41.000 mensen erbij in de zorg! Dat is super. Tegelijk willen u, zorgorganisaties en wij, al die mensen die nu uitstromen behouden om lekker te blijven werken in de zorg. Dat kan door ze ook op andere manieren te inspireren. We vertellen er u graag meer over. We hebben een gezamenlijke missie dus helpen graag mee!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws en de activiteiten van Gelukszusters? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief en andere relevante updates.

Uw e-mail wordt alleen gebruikt om u onze nieuwsbrieven te sturen. U kunt ten alle tijden afmelden.